تقویت روابط کارگزاری بین بانک توسعه صادرات و بانک های بین المللی را می توان یکی از رویکردهای اصلی فعالیت های این بانک برشمرد که می تواند به بازگشت ارز حاصل از صادرات کمک شایان توجهی کرده و فضای بهتری را برای مبادلات ارزی ایران با سایر کشورهای جهانی ایجاد خواهد کرد. در این خصوص سفرهای مدیر عامل و مدیران بانک توسعه صادرات به کشورهای هند و برزیل و برگزاری جلسات فنی و اقتصادی را می توان گشایش فضای جدیدی در چارچوب فعالیت های بانکی بانک توسعه صادرات به شمار آورد که پس از برقراری روابط کارگزاری ، جذب منابع خارجی ، فاینانس پروژه ها و ریفاینانس محموله های تجاری گام های بعدی و متعاقب ایجاد روابط کارگزاری به شمار می آید. از سوی دیگر تلاش برای اعطای تسهیلات به صادرکنندگان به کمک منابع صندوق توسعه ملی نیز رویکرد دیگری است که به منظور حمایت از صادرات در بدنه این بانک صورت می پذیرد. با توجه به موارد فوق و پس از سفر دکتر علی صالح آبادی، مدیرعامل بانک توسعه صادرات و هیأت همراه، وی در گفتگو با اگزیم نیوز در خصوص ویژگی های اقتصادی و مراودات تجاری برزیل با ایران گفت: هم اکنون حجم روابط اقتصادی و تجاری ایران و برزیل رقمی نزدیک به 2 میلیارد دلار در سال است. به گفته وی در جلسه کمیسیون اقتصادی مشترک دو کشور به ریاست دکتر طیب نیا، این رقم 5 میلیارد دلار در سال هدف گذاری شده که با توجه به جایگاه برزیل به عنوان بزرگ ترین کشور امریکای جنوبی و عضو بریکس، این هدف قابل دست یابی است. به گفته وی هم اکنون توسعه روابط بانکی دو کشور در دستور کار بانک توسعه صادرات قرار داشته که می تواند گام بزرگی در جهت نیل به رقم هدف گذاری شده، یعنی 5 میلیارد دلار در سال باشد. به گفته صالح ابادی در جلساتی که با وزارت امور خارجه نیز برگزار شد در خصوص ضرورت ایجاد روابط کارگزاری بین بانکی مباحث مورد نیاز را مطرح کرده و در حال پیگیری ایجاد روابط بانکی با بانک های بزرگ برزیل هستیم.
وی در ادامه افزود: با توجه به مباحث مطرح شده در برجام مشکلی در خصوص روابط بانکی با سایر کشورها مخصوصاً برزیل وجود ندارد؛ هرچند که در جلسات برگزار شده به صورت فنی و حقوقی به تمامی شبهه ها و ابهامات به صراحت پاسخ داده و در نهایت جلسات خوب و سازنده ای برقرار شد.
در ادامه جلسات کارشناسی در برزیل به جمع بندی های مورد نظر دست پیدا کردیم و در متن سند کمیسیون مشترک، حمایت و تعمیق روابط کارگزاری بانکی بین بانک های ایران و برزیل درج شد. وی ادامه داد: همچنین با توجه به امضاء تفاهم نامه همکاری دو جانبه بین صندوق ضمانت صادرات ایران و برزیل، فضای باز جذابی پیش روی روابط اقتصادی و تجاری کشور از مسیر دو دولت ایجاد شده است. در مجموع جلسات وزیر اقتصاد و دارایی و رئیس کل بانک مرکزی با طرف های برزیلی دستاوردهای خوبی به همراه داشت و 3 بانک بزرگ برزیلی تعیین شدند تا در ادامه فعالیت ها به عنوان طرف تجاری و بانکی با بانک های ایرانی همکاری کنند.
در ادامه این گفتگو مدیرعامل بانک توسعه صادرات به بررسی ویژگی های اقتصادی کشور برزیل پرداخت و گفت: برزیل کشوری است که با 204 میلیون نفر جمعیت بزرگ ترین کشور امریکای جنوبی را تشکیل داده و در ادبیات اقتصادی جهان نیز کشوری با منابع زیرزمینی غنی لقب گرفته است. این ویژگی های جمعیتی ، جغرافیایی و معدنی باعث خواهد شد تا روابط ایران و برزیل که شباهت های بسیاری به یکدیگر دارند ناخودآگاه تقویت شده همچنین با توجه به توانمندی های برزیل در بخش کشاورزی با در اختیار داشتن رود آمازون به عنوان یکی از بزرگ ترین رودخانه های جهان، تولید و عرضه محصولات کشاورزی از این کشور به خودی خود تضمین شده است.
به گفته مدیرعامل بانک توسعه صادرات ایران نگاهی به گذشته روابط تجاری بین ایران و برزیل در کنار فاصله جغرافیایی طولانی بین دو کشور و واردات محصولات کشاورزی؛ گوشت و خوراک دام و طیور نشان می دهد که دو کشور به شرکای تجاری مطمئنی برای یکدیگر تبدیل شده اند که در این بین برقراری روابط کارگزاری بین بانکی می تواند گام بزرگی در جهت تعمیق روابط اقتصادی به شمار بیاید. صالح آبادی در ادامه افزود: وجود منابع معدنی، صنعت رو به رشد و جمعیت بالای این کشور تقاضای انرژی را در برزیل افزایش داده که همین مطلب می تواند این کشور را به عنوان بازاری مهم برای صادرات نفت خام و سایر حامل های انرژی مطرح سازد. این در حالی است که احداث پالایشگاه در برزیل، صادرات محصولات پتروشیمی و همکاری در صنعت خودروسازی نیز نکته دیگری به شمار می آید که می تواند به تعمیق روابط اقتصادی دو کشور کمک کند.
مدیرعامل بانک توسعه صادرات در ادامه این گفتگو ضمن اشاره به سفر هیأت اقتصادی ایران به هند نیز گفت: هم اکنون 500 میلیون یورو خط اعتباری از هند به کشور تخصیص پیدا کرده که برای تجهیز و واردات ماشین آلات و قطعات مورد نیاز در بندر چابهار و توسعه خطوط ریلی کشور با جهت گیری شرق و جنوب شرقی ایران مورد استفاده قرار خواهد گرفت. به گفته وی هم اکنون دو طرف اصلی این خط اعتباری اگزیم بانک هند و بانک توسعه صادرات ایران ( اگزیم بانک ایران) هستند؛ هرچند که بخشی از این رقم از طرف بانک صنعت و معدن تخصیص یافته ولی بخش دیگر آن هم توسط بانک توسعه صادرات در حال کار سازی است. وی ادامه داد: در کنار تجربه برقراری خط اعتباری با هند، طی مذاکرات به عمل آمده تفاهم اولیه نیز برای کسب خط اعتباری به منظور ریفاینانس کوتاه مدت بین دو کشور نیز رسیده ایم. در خصوص روابط کارگزاری بانکی بین بانک توسعه صادرات با بانک های هندی نیز با 4 بانک وارد مذاکره شده ایم که این ارتباط با یکی از بانک ها در هند برقرار شده و با 3 بانک دیگر نیز در حال مبادله مدارک هستیم.
دکتر علی صالح آبادی در ادامه این گفتگو به همایشی بین تجار و بخش های اقتصادی ایران و هند اشاره کرد که توسط اتاق بازرگانی دو کشور برگزار شده بود و گفت: در این نشست طرفین زمینه های همکاری دو جانبه را مورد بحث و بررسی قرار داده اند و ضمن معرفی توانمندی های دو کشور ، چارچوب های ادامه فعالیت ها اقتصادی و رشد و توسعه آن مورد بحث و بررسی قرار گرفت.
مدیرعامل بانک توسعه صادرات در ادامه این گفتگو در خصوص ویژگی های اقتصادی هند گفت: این کشور در ماه های اخیر رشد اقتصادی بالایی را تجربه کرده و پیشرفت های مهمی را به ثبت رسانده است. این کشور با جمعیتی نزدیک به 1 میلیارد و 254 میلیون نفر ، بازار بزرگی برای صادرات نفت خام و محصولات پتروشیمی ایران به شمار می آید؛ همچنین در خصوص تولید و عرضه تجهیزات ظرفیت بالایی دارد. از سوی دیگر توسعه بندر چابهار و سواحل مکران در دستور کار دولت قرار داشته که تجمیع این موارد، جایگاه خاص و برجسته ای را به هند در مناسبات اقتصادی ایران ، اعطا می کند. از سوی دیگر و در صورت تجهیز بندر چابهار و اجرایی شدن توسعه خطوط ریلی و تجهیز بندری، هند می تواند به کشورهای آسیای میانه و حتی قفقاز دسترسی داشته و دقیق تر کشورهای افغانستان و ترکمنستان ، در دسترس محموله های هند با هزینه حمل و نقل پایینی قرار خواهد گرفت. وی در ادامه افزود: طبق سیاست های برنامه ششم، توسعه سواحل مکران و بندر چابهار در دستور کار قرار دارد و در جلسات با طرف های هندی شاهد بودیم که آنها نیز به توسعه بندر، خطوط ریلی و واحدهای پتروشیمی در این منطقه مهم از کشور امیدوار و خوش بین بوده همچنین از فاینانس پروژه های این حوزه نیز استقبال کردند.
در پایان این گفتگو دکتر علی صالح آبادی در خصوص شرایط پرداخت تسهیلات از طرف صندوق با کارگزاری بانک توسعه صادرات گفت: در گذشته 640 میلیارد تومان از منابع صندوق با سود 16 درصد یکساله به متقاضیان ارائه شده که غالباً برای تأمین سرمایه در گردش آنها تخصیص یافته است. این در حالی است که در گذشته مذاکراتی برای جذب 100 میلیارد تومان تسهیلات با صندوق داشته ایم ولی نرخ سود همان مبالغ قبلی خواهد بود اما این رقم به سرعت اجرایی خواهد شد. در مذاکرات جدید برای جذب تسهیلات با نرخ 11 درصد مذاکرات سنگینی داشته و داریم ولی تاکنون نهایی نشده است.
نظر شما